KidzReporterz Werkplaats 2

Posted by

Op het basisschool ’t Spoor in Zeist leiden we 9 jonge reporterz op.
Daarvoor hebben we 5 Werkplaatsen georganiseerd.
Hier gaan de jonge reporterz alles leren van het reporterzvak. En gaan ze zelf reportages maken.
De reportages vertonen we tijdens de rode loper avond in januari.

In de vorige Werkplaats hebben we veel aandacht besteed aan camerawerk. Deze keer gaan we aan de slag met interviewen en presenteren. Hoe ga je als interviewer te werk. Wat is het effect van een gesloten vraag en een open vraag. Hoe verdiep je je in je gast? En wat is begrijpend luisteren?
De reporterz gaan op ontdekkende en onderzoekende manier aan het werk. Daarbij gebruiken we Seppo ( game-based /webbased tool) als leeromgeving.

In de Seppo leeromgeving (waar we van tevoren de opdrachten in ontworpen hebben) kunnen leerlingen in groepen zelfstandig aan de slag.
We gebruiken veel filmpjes en beeldmateriaal als voorbeeld of om opdrachten te verduidelijken of kracht bij te zetten. De groepjes worden o.a. uitgedaagd om samen te werken en op onderzoekende manier te leren. Ze maken gebruik van onze Kidzreporterz I-pads.
Ze leren bijvoorbeeld wat het is om een totaalshot te maken of te filmen vanuit kikkerperspectief. Of leren wat het effect is van een vraaggesprek met alleen gesloten vragen.
Deze opdrachten ( zo’n 5 per Werkplaats) voeren de groepjes uit op door hun gekozen locaties. Wij,
(spelleiders) zitten op 1 plek en geven de groepjes middels het systeem feedback op hun inzendingen.

Door de opdrachten van tevoren goed uit te denken en te ontwerpen kunnen de groepen zelfstandig aan de slag. Als echte onderzoeker gaan ze actief en creatief aan het werk en worden zo producenten van hun eigen leerproces.

Alle antwoorden (filmpjes, foto’ s en teksten) komen  in het spelarchief. Dat gebruiken we om samen te bespreken aan het einde van de Werkplaats.
We kijken naar wat geleerd is, wat goed ging en geven elkaar tips voor wat beter kan.

Op ’t Spoor hebben we de ‘train de trainer’ mee ingebouwd. Er loopt er een leerkracht mee die als het ware wordt opgeleid.
Als wij straks dit team hebben opgeleid, kan de school zelf verder met de KidzReporterz Werkplaatsen.

Ook een Kidzreporterz team in jouw school?
Stuur een mailtje naar kidzreporterz@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.