Aker op de kaart, KidzReporterz van 3 samenwerkende scholen.

Posted by

Werkplaats 2.
Alle 12 KidzReporterz zijn present. Het is een koude, winterse maar zonnige dag.
Het KidzReporterzteam heeft de opdracht de stand van de wijk in kaart te brengen. De kaart wordt een verhalenkaart. Ze brengt in beeld hoe het is om op te groeien, te wonen en naar school te gaan in de Aker.
De kinderen van de scholen gaan met de kaart in handen het gesprek aan over de stand van zaken.
Ze nodigen hierbij hun leerkrachten, ouders, andere buurtbewoners, ondernemers en beleidsmakers uit.

Vandaag maken we een start met het invullen van de kaart. Daarvoor gaan 2 kleine teams de wijk in en op zoek naar favoriete en bijzondere plekken in de wijk.
We vragen naar het waarom en leggen zaken vast op foto en film.

Het andere team interviewt de directeur van Het Bovenland; Sandra van Vliet.
Hoe wil zij haar school op de kaart zetten?

Één van de groepen loopt door een buurt met straten die allemaal naar een eiland op de wereld zijn genoemd en zo vertelt één van de KidzReporters, dat je ook heel veel straten hebt die genoemd zijn naar een berg ergens op de wereld.
 We komen langs een verlaten parkeerplaatsje. Wat de kinderen opvalt is dat het er erg vies is op straat. Overal ligt zwerfvuil. De kinderen maken zich daarover zorgen.
Iets verder op in de straat komen we een meneer tegen met een prikker.
 We gaan een gesprekje aan. De meneer gaat het zwerfvuil uit de sloten vissen en vertelt dat er een website van de gemeente is waar je dit kunt melden zodat het opgeruimd wordt. Dat vinden de kinderen wel heel handig.

De speeltuinen zijn leuk en groen daar komen de kinderen graag.
 Er is kunst en er is plek om te zitten en te chillen. 1,5 uur is kort. We moeten ook weer terug om te horen wat de bevindingen zijn van de andere groepen.

Een mooie middag! Volgende keer zijn we te gast op basisschool de Horizon. Ons onderzoek gaat verder en de kaart wordt vanzelf steeds meer gevuld. Binnenkort gaan we samen met een vormgever kijken naar hoe de kaart eruit moet komen te zien. En naast de kaart komt er ook nog een reportage.

En straks hebben we de Meet-up waar deze Kidzreporterz al hun bevindingen zullen delen.

We zijn lekker op weg in deze buurt-expeditie!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.